onsdag 19 maj 2010

Sommarbullar

Bestämde mig för att baka bullar då frysen gapar tom på kanelbullar. Tycker det är rätt bra att ha hemma då det är en del utflykter som Tilda ska iväg på nu och så vill hon oftast ha en bulle med sig. Hittade då ett härligt recept på sommarbullar som jag nu testat. Kan varmt rekommendera dem. Supergoda och kul med lite annorlunda bullar. Här kommer receptet:
Jordgubbsbullar

Tid: ca 2 timmar, varav 45 minuters jobb
30 bullar

Ingredienser:
Bulldeg:
25 g jäst för söta degar
100 g smör
2,5 dl mjölk
1 st ägg
1 krm salt
0,75 dl strösocker
1 tsk malen kardemumma
7-8 dl vetemjöl

Fyllning:
75 g smör
100 g mandelmassa
eller 100 g kokosmassa
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk malen kardemumma
1 liter à 500 g jordgubbar
0,5 msk potatismjöl
Servering:
florsocker

Gör så här:
Skölj jordgubbarna till fyllningen och låt dem torka.

Smula ner jästen i en bunke.

Gör degvätskan: Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken, rör om och låt bli fingervarmt, 37 grader. Eftersom smöret är varmt när det har smält så blir det oftast den temperaturen direkt när du blandat ner mjölken.

Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den har löst sig. Häll därefter över resten av degvätskan.

Tillsätt ägg, salt, strösocker och kardemumma och rör om så att ägget fördelar sig.

Tillsätt därefter mjölet, lite i taget. Använd gärna elvisp med degkrokar. Kör tills du arbetat in det mesta av mjölet och degen släpper bunkens kanter.

Lägg en bakhandduk över bunken och låt jäsa ca 40 minuter. Gör under tiden fyllningen.

Fyllning:
Blanda smör, mandelmassa eller kokosmassa, florsocker, vaniljsocker och kardemumma i en liten bunke. Använd gärna elvisp (med vispar).

Hacka hälften av jordgubbarna i små bitar och blanda dessa med potatismjölet.

Den andra hälften av jordgubbarna skär du i ca 5 mm breda skivor. (Bredden är inte så noga, men skivorna ska inte vara jättetunna. En normalstor jordgubbe blir ca 4 skivor).

När degen jäst färdigt tar du upp den på bakbordet och knådar den ordentligt och delar den i två delar.

Kavla ut varje degdel till en rektangulär platta, ca 30x55 cm.

Bred på hälften av fyllningen och strö över hälften av de hackade jordgubbarna.

Rulla ihop degen på längden och skär i 2 cm breda skivor och lägg dessa i bullformar och ställ dem på plåtar.

Tryck i några jordgubbskivor i varje bulle. Det ska bli ca 30 st bullar så man får fördela de jordgubbsskivor man har.

Låt bullarna jäsa under bakduk ca 15 minuter.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader i ca 10-13 minuter.

Låt bullarna svalna under bakhanddukar.

Sikta över florsocker vid servering.

3 kommentarer:

Anja sa...

Mums! Dessa ska definitivt testas! Man borde väl kunna ta andra frukter typ äpple, eller bär som blåbär eller hallon oxå :-)

Ser så smaskigt ut!

Lena sa...

Ja, det borde nog funka bra. Kan tänka mig att blåbär blir supergott också. Jag skulle vilja testa med kokosmassa. Har aldrig hört talas om det och ska ge mig ut på jakt i butikerna. Den här gången bakade jag med mandelmassa. Själva fyllningen var i alla fall supergod.

petra sa...

det här receptet måste jag ta o testa,ser så otroligt gott ut.
O lätt att göra..
O nybakade bullar är aldrig fel,
barna skulle bli helt överlyckliga..