fredag 19 februari 2010

Recepthjälp

Ska baka en tårta i helgen och vill ha en med choklad. Har ni något bra recept att dela med er av? Om det är i kladdkakeform eller tårtform spelar mindre roll. Jag vill ha era bästa chokladrecept helt enkelt.

2 kommentarer:

Anja sa...

Jag har ett helt underbart recept på fransk chokladtårta som jag brukar servera med hallonsås (bara hettar upp frusna hallon med lite socker o ev lite vatten) och vispad grädde.

Använd Lindts 70%-iga choklad. Det gör alltid jag. Den är PERFEKT!

Glöm ej att tårtan måste vara kall (ha stått i frys) innan du häller på glasyren. Den ska stelna på tårtan :-)

Den är helt jä..la underbar! vill man ha en tårta som verkligen är CHOKLADmättad och helt ljuvligt len och krämig inuti så är detta "the cake". Honungs- och chokladglasyren ovanpå ger en syrlig sötma som passar perfekt.

Recept kommer här:

Fransk chokladtårta


1 form, 26 cm i diameter, med löstagbar kant
1 msk smör till formen
250 g mörk choklad (inte blockvarianten utan äkta vara!)
250 g smör
6 ägg
2 ¾ dl strösocker
1 dl vetemjöl (60 g)

Glasyr:
100 g smör
100 g mörk choklad
50 g honung (knappt ½ dl)

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj formen med smör. Finhacka chokladen. Smält smöret och slå det varmt över chokladen. Rör om tills all choklad har smält. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp, blanda ned med den smälta chokladen. Vänd till sist ned siktat vetemjöl. Häll smeten i formen och jämna till ytan.
Grädda i nedre delen av ugnen 20-30 minuter tills smeten precis börjat stelna och spricka på ytan. Obs! Kakan ska inte vara genomgräddad. Låt kallna i formen. Ställ därefter in den i frysen i en timme för att stelna.

Glasyren: smält smöret och häll det varmt över den finhackade chokladen. Blanda med elvisp eller i matberedare till en slät kräm. Tillsätt honungen.

Lossa tårtan försiktigt, lägg på ett fat. Häll glasyren ovanpå den frysta tårtan och stryk ut jämnt.

Berätta om du gör den! Säg vad du tycker.

lycka till!

kram

Anja

ps. har du sett att jag mailat dig om halsbandet och skickat med foto! Det är klart. Men du får säga vad du tycker :-) Du har kanske svarat! Jag kollar inte den mailen varje dag, men ska gå in o göra det nu.

Lena sa...

Har hittat en snarlik som jag bakade igårkväll. Ska spara detta receptet också. Låter riktigt god.